Januari
I januari kontrollerar jag samhällena så att flustren inte är blockerade, antingen av döda bin eller is från kondens. Det kan hända om vintern är väldigt kall, 20-30 grader minus i några veckor. I vårt klimat med låg sol över horisonten på vintern på grund av vår höga latitud är det inte stor skillnad på dag- och natt-temperaturer, som är fördelaktigt för bina i form flusterkondens som kan smälta och att de kan förflytta sig mellan kakgator lättare för att nå mer foder. En del vintrar har jag fått ta skidorna till bigårdarna, men inte på många år nu.
Februari
Beroende på temperatur och mängd snö har jag också ibland varit tvungen att göra samma kontroll i februari. Om snön täcker kuporna behöver jag inte oroa mig för kondensis som blockerade flustren. Binas utandningsluft smälter isen i flustretn, eftersom snön som täcker kuporna isolerar dem så att temperaturen inte blir så låg där. Och utandningsluften smälter snön närmast flustren och kuporna så det blir som en luftbubbla runt kuporna. Men under senare år har vi haft relativt lite snö och inte så låga temperaturer.
Mars
I mars börjar jag kontrollera att samhällena har tillräckligt med foder. Jag tar med mig foderramar från mitt förråd för att ge till dem som behöver det. Jag lyfter på täckplasten försiktigt på en sida i taget om det behövs. Och jag kan också lyfta på kupan lite grann, en sida i taget och känna på tyngden. Vid behov tar jag bort en tom ram och ger en full istället. Ibland passar det att ta bort en av isolerramarna och ge en foderram. Oftast har bina nu inte varit utanför kuporna sedan oktober/november.
Rensningsflygningen, den stora tarmrengöringen, sker oftast i slutet av mars eller början av april. Ibland lite tidigare, ibland lite senare. Utetemperaturen är då ca 10°. Men det kan variera beroende på om solen skiner på kupan, om det blåser eller inte och hur "toalettnödiga" bina är.
Rensningsflygning i slutet av mars efter att ha varit instängda av kylan i bikupan sedan slutet av oktober, ca 5 månader.
April
I första halvan av april börjar behovet av skattlådor. Det är fortfarande viktigt att kontrollera mängden foder. I mars är ynglandet normalt mer intensivt. Yngelmängden ökar markant efter rensningsflygningen. Då kan bina hämta färskt pollen, som kommer från små blommor som krokus eller hasselbusken. Lite senare blommar det viktiga vårdraget från sälgen. Sedan blommar maskrosorna följt av lönnarna.
Maj
Om det finns höstraps i närheten blommar den i mina trakter i maj. Många samhällen har nu sina tre yngellådor, plus två skattlådor över spärrgallret. I slutet av maj börjar samhällena utvecklas olika. De bästa behöver fler skattlådor.
I mitten eller slutet av maj börjar jag göra avläggare från de mest varroaresistenta och starkaste samhällena. Dessa avläggare får göra sina egna drottningar och därigenom föröka generna hos dessa goda samhällen.
Juni
Under första delen av juni fortsätter jag att göra avläggare från de bästa samhällena. Att larva om och odla drottningar konkurrerar nu om tiden med skörd och slungning av höstrapshonungen. Och maskroshonung, om det finns någon.
Avläggare
Man kan göra avläggare på olika sätt. Nu under några år har jag låtit avläggaren stå kvar i samma bigård som modersamhället. Jag har också alltid sett till att drottningen kommer med i avläggaren. Om man flyttar avläggaren inte längre bort än 3-5 meter från modersamhället kommer den att få behålla en del flygbin, men de flesta flyger tillbaka. Jag har inte kunnat upptäcka någon positiv inverkan av att inte flytta runt kvalster och bin då det gäller utvecklingen av varroaresistens. Kanhända att detta påverkar positivt, men jag tror nog jag kan säga att det är andra saker som påverkar mer. Om man håller koll på kvalsternivåerna i samhällena kan man säkerligen flytta lite avläggare och samhällen mellan bigårdarna.
De flesta avläggare placeras i samma bigård som de modersamhällen de tas ifrån. Det är viktigt att båda delarna har tillräckligt med yngel och foder. Det är bäst om drottningen hamnar i avläggaren. Om jag inte vet var drottningen är, måste båda delarna ha ägg och unga larver såväl som ordentligt med täckt yngel. Den del som flyttas måste ha mycket bin eftersom många av bina kommer att återvända till sin ursprungliga plats. Fokus ligger på att mångfaldiga god genetik, inte få maximal skörd i det korta perspektivet. De två understa lådorna från de tre yngellådorna har flyttats hit efter det att alla yngelramarna från den tredje skakats ner till de två. Då vet man att drottningen är där. Det gör man medan hela samhället står kvar på gamla platsen.
Här tas varje ram upp ur den tredje yngellådan, skakas av och placeras sedan i lådan till vänster. Sedan läggs spärrgallret ovanpå de två kvarvarande yngellådorna på bottnen. Så sätts lådan t v med de avskakade yngelramarna ovanpå spärrgallret med de två skattlådorna ovanpå. Skattlådorna står här alldeles till höger om samhället jag jobbar med. Efter en halvtimme har bina gått upp till ynglet så man kan ta bort den lådan (närmast ovanför spärrgallret). Drottningen är inte i den lådan nu utan i de två understa. Dessa två plus bottnen flyttas till en ny plats i bigården som en avläggare. På den gamla platsen placeras en ny botten, sedan en av skattlådorna, sedan yngellådan utan drottning, sedan ett spärrgaller. På det den kvarvarande skattlådan. Efter 6-8 dagar kontrolleras avläggaren och modersamhället aveende hur mycket bin det är i dem och justerar med att ta bort eller sätta till en skattlåda. Nu river jag drottningceller i den drottninglösa delen och sparar en, eller två som sitter nära varandra, för att undvika ungdrottningsvärm.
Istället för att flytta iväg de två lådorna med drottningen till en ny plats i samma bigård kan man ta lådan med yngel ovanför spärrgallret och flytta till en annan bigård, igenstängd naturligtvis. Om man planerar att göra så är ett bra tips att innan man placerar den ännu bitomma yngellådan på spärrgallret, sätta en låda med tomma slungade ramar från föregående år närmast spärrgallret och sedan den bitomma yngellådan och den kvarvarande skattlådan. Då tar man efter ca en halvtimme de två lådorna närmast över spärrgallret som en avläggare till den nya bigården. På det här viset får man med sig lite mer bin till avläggaren. Man får också en bättre skörd på drottningdelen.
Jag tar oftast de understa två lådorna (inklusive bottnen) av de tre yngellådorna och flyttar dem till en annan plats ca 5 meter bort, inte för långt borta och inte för nära. Tanken bakom detta är att avläggaren (med drottningen) då kan behålla en del flygbin om drottningen följer avläggaren, vilket är bäst. Flygbina som då hamnar i den del som är utan drottning på den gamla platsen för samhället, kommer att initiera bättre byggda drottningceller och därmed bättre drottningkvalitet. Det beror på att de samlar in färskt pollen och nektar till ambina.
Om du har otur kan en avläggare utan drottning som placeras på annan plats än modersamhället i samma bigård som detta förlora alla flygbin, ja de flesta av alla bin. Den avläggaren kommer att få problem med att föda upp en bra drottning. De kan behöva en mogen krypfärdig drottningcell och en extra yngelram med täckt yngel som håller på att krypa ut.
När jag har flyttat de två yngellådorna till den nya platsen placerar jag den tredje yngellådan på den gamla platsen på en ny botten. Den gamla bottnen följer med avläggaren till den nya platsen. Den tredje lådan utan drottning måste innehålla åtminstone några unga larver och helst också ägg för att göra en drottning av. Den behöver också minst 2-3 yngelramar. Och jag har kontrollerat mängden foder i de båda delarnas lådor, den del som flyttas och den del som blir kvar. Jag sätter till/flyttar foderramar om det behövs.
Byt drottningar i de sämsta
De svagaste samhällena (med sämst utveckling) och/eller de som är minst resistenta mot varroakvalstret kommer att få sina drottningar utbytta. Jag gör det huvudsakligen så fort jag har mogna krypfärdiga drottningceller som jag har odlat från mina bästa resistenta samhällen, som har gett en bra skörd och har ett bra humör.