Efter ett par år med behandling mot Varroa i södra Sverige var ett extremt exempel på följderna ett samhälle med cirka 500 kvalster som producerat nästan bara bin med förkrympta vingar, på grund av DWV (Deformered Wing Virus) hos Kjell-Erik Ohlsson. Organiska syror användes. Där Apistan har använts har inte skett så dramatiska exempel setts. De mest virusmottagliga bisamhällena dör. De överlevande samhällena kommer att skapa en starkare bistam.
Behandlingsstrategier
I många år användes mestadels två typer av strategier mot varroa i Sverige.
- Borttagning av täckt drönaryngel och organiska syror, ekologisk bekämpning.
- Användning av Apistan, icke ekologisk, som lämnar bestående restsubstanser i vax.
I början var myrsyra den mest använda organiska syran. Senare blev oxalsyra vanligare, ibland tillsammans med myrsyra och/eller drönaryngelborttagning. Ekologiska behandlingsmetoder stöds av SBR/Biodlarna. Det är möjligt att få bra bekämpningsresultat med rätt användning av organiska syror. Men i praktiken har det inte varit lätt att uppnå konsekvent låga vinterförluster.
Undersökningar har visat att officiella vinterförluster i genomsnitt uppgick till cirka 30 % några år inom vissa områden. För hela Sverige visar denna typ av officiell statistik oftast 15-20 % vinterförluster. För olika biodlare varierade vinterförlusterna mellan 15-90%. Vissa har aldrig uppnått de mycket höga förlustsiffrorna, utan haft låga, 5-10%, vinterförluster. Kännetecknet för dem är att de skiftat behandlingsmetod varje år, ofta i en treårscykel.
Svagheten med den officiella statistiken är att den bygger på frivilliga rapporter varje år. Andelen biodlare som bidrar med statistik är ca 50%.
Medelvärdet för Apistananvändarnas vinterförluster har ofta varit ca 10%, innan kvalstren började bli resistenta mot denna behandling. Apistan och syntetiska kvalsterkemikalier har en påtaglig negativ effekt då de ger kvarsittande rester i vaxet, antingen av det ursprungliga giftet eller av nedbrytningsprodukter, som kan vara lika giftiga.
Tymol, som finns i den godkända veterinärmedicinen Apiguard, informerades inte mycket om under många år. Och det användes inte heller mycket i början. Det anses vara en ekologisk behandling att använda det. Användningen av tymol ökar snabbt som en reaktion på svårigheter med att använda organiska syror på rätt sätt och eftersom det är så enkelt och billigt att göra wettexbitar med tymol. Många upplever också mycket goda resultat med tymolbehandling. Det är en metod som kan användas med framgång även på försommaren (och sommaren).
Timjan innehåller mycket tymol naturligt, så mycket så det ger en tydlig smak. Lime gör det också. Det finns tymol i kryddor och tandkräm. Tymol är ett naturligt konserveringsmedel, och en antioxidant som anses ha positiva medicinska effekter.
Från Bogdanov S .; Imdorf A.; Kilchenmann V., Residues in wax and honey after Apilife VAR© treatment. Apidologie 29 (1998) 513-524
SAMMANFATTNING: Apilife VAR, med thymol som huvudsaklig ingrediens, är registrerad för användning mot Varroa jacobsoni Oudemans i Schweiz. Efter behandling med Apilife VAR hösten 1992, undersöktes följande vår rester i honung och vaxkakor. …. Tymolresterna i honung ökade inte efter fler behandlingar och varierade mellan 0,02 till 0,48 mg/kg med ett medelvärde av 0,15 mg/kg (n=29). Smakgränsen för tymol i akacia- och rapshonung var mellan 1,1 och 1,6 m/kg. Yngelramar undersöktes från två bigårdar i vilka Apilife VAR använts i genomsnitt 4 på varandra följande år. Vaxet från dessa innehöll i genomsnitt 574 mg/kg tymol. Detta värde ökade inte vid ett ökat antal behandlingar. Tymolrester i honungsramar var i genomsnitt 21,6 mg/kg. Tymol avdunstade inte då man smälte vax, men minskade snabbt då vaxkakor och vaxmellanväggar utsattes för luftcirkualtion under lagring.
https://tinyurl.com/ycx9pvax (klicka på länken)
Detta diagram visar skillnaden mellan siffrorna för vinterförluster som gäller samma vinter från de frivilliga rapporterna och från siffror som samlats in från telefonintervjuer för att nå alla biodlare i detta distrikt. Slutsatsen är att biodlare som har förlorat många bisamhällen är mer tveksamma till att frivilligt rapportera sina vinterförluster.
Höga vinterförluster
Med spridningen av varroakvalstret och användningen av kemikalier mot det har vi sett ökade virusproblem, vilket förmodligen beror på att virusen får ökade möjligheter att infektera pga kvasterangreppen och ett nedsatt immunförsvar hos bina som orsakas av bland annat kemikalier mot just varroan men också kemikalierna i lantbruket. Uppkomna resistenser mot kvalsterbekämpningsmedel har ökat förlusterna av bin. Det besvärliga läget beror förmodligen på samverkande effekter mellan patogener som t ex nosema, kemikalier och virus.
Neonicotinoider
Växtskyddsmedlen som heter neonicotinoider har använts ganska mycket i Sverige, precis som i andra länder. Några är förbjudna nu. Inget gift har positiv inverkan på bin, men det är svårt att säkert veta hur mycket denna grupp kemikalier bidrar till överlevnadsproblemen för bina. Förmodligen är de ett större problem för andra typer av bin, i första hand solitärbin. Studier har visat på en samverkande effekt med nosema, virus och kvalsterkemikalier, så det är ingen överraskning om problem uppstår där neonics används mycket.
Många stressfaktorer
Honungsbin står inför många fler stressfaktorer idag än tidigare. Varje stressfaktor som kan elimineras är ovärderligt. Tydligen är de för många idag. En stressfaktor som biodlaren kan göra någonting åt lättare än andra är vad de själva stoppar in i bikupan.
En långsiktigt hållbar lösning
Ett foto från en föreläsning med Dr Peter Rosenkrantz i Sverige för några år sedan. Han pratade om ett test i Tyskland. Donatorsamhället som var krafigt infekterat av varroa blev troligen rövade av bin från de andra samhällena och det spred på detta sätt många kvalster till andra samhällen, här upp till 1,5 km bort. Förmodligen skulle ett samhälle också 2 km bort ha plockat upp en del kvalster. Ett starkt infekterat samhälle har inte mycket av ett försvarssystem kvar. Området hade innan försöket noga genomsökts så att inga andra samhällen fanns som kunde påverka försöket.