DE TESTADE PUNKTERNA. DE VIKTIGASTE FÖRST
• Mät angreppsgraden av varroa
• 2-3 km avstånd till andra bin
• Få samhällen i bigården
• Flytta undan de allra sämsta bisamhällena
• Gör avläggare från de bästa
• VSH (Varroa Sensitive Hygien)
• Vildbisamhällen
• Inte flytta med bisamhällen
• Börja med nästan noll kvalster
• Mät angreppsgraden av varroa
Jag tyckte inte om den pågående återinvasionen av bisamhällen i mina bigårdar. Den bidrog mycket till de svårigheter mina bin hade för att uppnå bra varroaresistens. Mina tankar gick till biskakaren Michael Palmer gav mig några år tidigare. (Tack Mike!) Jag förstod inte då hur den skulle bidra till arbetet med att uppnå varroaresistens. En dag läste jag på Randy Olivers hemsida och hittade biskakaren där och hur man använder den. Jag pratade också med Randy när han besökte Sverige några år därefter. Jag insåg att det kunde betyda mycket.
Du kan läsa mer om biskakaren här:
Eric Ericson hade gränsen på 15% angreppsgrad av varroa när ett samhälle flyttades ut från hans resistensprojekt som startade 1995.
När programmet hade pågått i ett par år sänkte han gränsen till 10%.
För några år sedan var en vanlig rekommendationen för att behandla när varroanivån var över 5%. Idag kan man i Amerika se rekommendationer om omedelbar behandling när varroanivån är över 3%. Idag är kvalster och bin varit mer fyllda med virus. Det utvecklar snabbare problem. Det gör det svårare att slippa behandling med kemikalier.
Efter att ha pratat med Randy Oliver och funderat på mina egna erfarenheter förstår jag att en lämplig tröskel på varroanivån är 3% oavsett tid på
säsongen. Skakprov görs minst två gånger under säsongen, i början av maj (vår) och i början av augusti (sensommar). I områden där säsongen är längre än där jag bor i Sverige är mätning av angreppsgraden tre och kanske fyra gånger förmodligen en bra idé, åtminstone i början av ett resistensprojekt.
Om vårtestet ger ett värde strax under 3% planeras ett nytt test inom en månad senare med det samhället.
Genom att kontrollera varroanivån kommer jag att få en god uppfattning om resistensvärdet för mina samhällen utan att skapa reinvasionsproblem. Men ändå kan mina bin naturligtvis få kvalster från andra biodlares bin.
Om jag har mina bin relativt isolerade kommer jag att ge dem en bra chans att utveckla sina motståndsegenskaper utan extra kvalster från andra bin. De sämre samhällena kommer att få nya drottningar så snart som möjligt. De allra sämsta samhällena är det bäst om man kan flytta till bigårdar längst bort från centrum för resistenssprojektet.
• 2-3 km avstånd till andra bin
Speciellt under det svåra året 2015 tänkte jag på erfarenheterna från ett antal biodlare med Elgon-bin, biodlare som inte hade behandlat mot Varroa på tio år eller mer, som hade små problem med varroa. De hade det gemensamt att de isolerades från andra bin med minst 3 km eller dominerade sitt område starkt med sina bin.
Poul Erik Karlsen på ön Bornholm i Östersjön. Han använde 5,1 mm cellstorlek. Han är nu pensionerad och efter att i många år ha varit en relativt stor biodlare på ön.
Sven-Olof Ohlsson i västra Finland med cirka 200 samhällen. Han använde främst 5,1 mm cellstorlek, men också en del 4,9. Han är nu pensionerad men hans son fortsätter med bina.
Hans-Otto Johnsen i östra Norge med flera hundra samhällen. Han har inte behandlat på mer än 15 år. Han använder 4,9 cellstorlek. Han gör också sina egna vaxmellanväggar med kommersiella kvalitetsmaskiner. Officiella tjänstemän har funnit att varroanivån är mycket låg i hans bin. Han gjorde ett bra småcelletest som finns att läsa här:
Hans-Ottos vän Terje Reinhertsen har i princip aldrig behandlat mot varroakvalster:
Leif Hjalmarsson i södra Sverige. Han använde 5,4 mm cellstorlek. En annan skillnad med honom och de andra var att hans Elgon-bin inte hade några problem alls med kvalster från början. Kvalstren hade kommit till hans biodling cirka fem år innan han fick 5 drottningar från mig. Han hade hela tiden behandlat alla sina bin med Apistan, ett effektivt syntetiskt bekämpningsmedel.
Leif startade sina Elgon-samhällen med mycket låga kvalsternivåer. Efter tillsättningen av drottningarna i samhällen flyttade han dem till en isolerad plats i skogen mer än 3 km från andra bin. Han behandlade aldrig sina elgonsamhällen under de 15 år han hade dem. Han fick några nya drottningar från mig när han behövde. Men många samhällen bytte sina drottningar själva. Tyvärr blev han gammal som vi alla gjör och fick en stroke. Han avled tidigt 2016. Han var en god vän och en skicklig biodlare.
Leif Hjalmarsson i sin bigård 3 km från andra bin. Han flyttade hit 5 samhällen med elgondrottningar 1998. Här hade han 5-7 samhällen utan någon behandling tills han dog 2016. Utom två samhällen med primorsky-korsningar i två år som fick behandling. Sedan byttes de mot elgon.
• Få samhällen i bigårdarna
Jag placera färre antal samhällen i mina bigårdar, ibland bara ett.
Till de bigårdar med bara ett samhälle hade jag flyttat sådana som hade behövt ca halv årlig dos behandling. De följande åren behövde de ingen behandling längre. Det var 2 km till andra bigårdar. Avståndet som bin normalt flyger i vilka aktiviteter de än är inblandade i, till exempel så kallat tyst röveri är mestadels det avståndet.
Erfarenheterna från de här testade punkterna ger goda råd för att utforma goda förutsättningar för att utveckla en resistent bistam.
• Flytta undan de allra sämsta samhällena
Inspirerad av Eric Erickson:
flyttades de allra sämsta samhällena när det gäller motstånd (samt dåligt humör, låg skörd, utveckling osv.) till ett par bigårdar längst bort från mina andra samhällen. Detta skedde först nyligen första gången men hade en enorm effekt på att sänka den genomsnittliga varroanivån i samhällena.
Säsongen 2020 behandlades endast 20% av samhällena (cirka 45% året innan). De flesta av de behandlade fick endast ¼ - ½ av en fullständig tymolbehandling, som nu är 20 gram [2x5gr (x2)], inte 30-40 gram som för 10 år sedan.
Dessa långt bort belägna bigårdar ligger i ett skogsområde med endast dessa samhällen. Fyra samhällen i en bigård och tre i den andra.
Överraskande nog utvecklade dessa samhällen som hade behandlats fullt ut säsongen innan, endast låga varroanivåer. Jag hade räknat med att jag skulle förlora några av dem, men det gjorde jag inte. Hälften av dem behandlades med 5-10 gr tymol (tymolkuddar). Den andra hälften ingenting.
• Gör avläggare från de bästa
Efter att ha sett att samhällen som jag var tvungen att behandla med en full dos tymol och gett dem en ny drottning året därpå med en odlad drottningcell, måste de fortfarande ofta behandlas effektivt eftersom viruseffekter sågs. Detta kunde fortsätta flera år trots upprepade drottningbyten med odlade drottningar (eller stilla byte).
Jag bestämde mig för att göra avläggare om möjligt bara från samhällen som inte hade behandlats för varroa eller behandlats väldigt lite. Sådana avläggare fick många gånger producera sin nya drottning själva. De behövde sällan någon behandling.
Slutsatsen är att kemiska (ekologiska och andra) behandlingar gör bin mer mottagliga för patogener, såsom virus. I detta fall speciellt Deformed Wing Virus (DWV). Och att det tar tid för mikrobiomet att komma tillbaka i harmoni. Den nya drottningen måste få en mycket bra uppsättning motståndsegenskaper i sina arbetarbin för att övervinna svårigheterna för mikrobiomet att återgå till det normala.
• VSH (Varroa Sensitive Hygien)